Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zelenina jak ji neznáme, aneb proč Číňané nepočítají kalorie

Zelí

Průměrný občan Pekingu zkonzumuje 38 kg zelí ročně, Američan 4 kg.

Proč Číňané nepočítají kalorie?? Protože základem jejich každodenní stravy jsou zeleninové pokrmy.

Předkládám vám zajímavou úpravu zelí, jak ji asi neznáte. Všechny světlé odrůdy zelí zvýrazní trocha zázvoru a chili papričky. Nebo také kumín /římský kmín/, který usnadňuje trávení.

Zde je recept:

1 menší čínské nebo jakékoliv zelí - 500 g

2 sušené chili papričky - pozor s papričkami opatrně!!!

1 lžíce oleje

1 lžička nadrobno nasekaného zázvoru

1 lžička nadrobno nasekané jarní cibulky

1 lžička octa

12 lžičky cukru

1 lžička sójové omáčky

1/2 lžičky soli /podle chuti /

Postup:

Zelné listy nakrájíme na čtverečky 2x2 cm.Do rozehřátého woku nalijeme olej, vhodíme papričkya chvíli je opékáme. Zvýšíme teplotu a přidáme zelí, zázvor a cibulku. Vše orestujeme a zelí promícháváme prohazováním. Jakmile začne zelí měknout, přidáme ocet a cukr a opékáme další minutu. Pak dochutíme sójovkou a solí a snížíme plamen. Dusíme ještě minutu. Zelí pustí št'ávu a s ostatními ingrediencemi tvoří chutnou tekutinu. Ihned podáváme. Nejlépe s rýží. 

Opečené zelí chutná skvěle se sušenými houbami šítaké nebo Jidášovým uchem, předem namočenými ve vodě. Lze přidat i kousky masa.

Ještě jedna zajímavá informace :

V čínské kuchyni je nositelem chuti olej, kdežto sůl se přidává až v závěru vaření a umocňuje  chut' potravin.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář