Zelenina jak ji neznáme, aneb proč Číňané nepočítají kalorie
Zelí
Průměrný občan Pekingu zkonzumuje 38 kg zelí ročně, Američan 4 kg.
Proč Číňané nepočítají kalorie?? Protože základem jejich každodenní stravy jsou zeleninové pokrmy.
Předkládám vám zajímavou úpravu zelí, jak ji asi neznáte. Všechny světlé odrůdy zelí zvýrazní trocha zázvoru a chili papričky. Nebo také kumín /římský kmín/, který usnadňuje trávení.
Zde je recept:
1 menší čínské nebo jakékoliv zelí - 500 g
2 sušené chili papričky - pozor s papričkami opatrně!!!
1 lžíce oleje
1 lžička nadrobno nasekaného zázvoru
1 lžička nadrobno nasekané jarní cibulky
1 lžička octa
12 lžičky cukru
1 lžička sójové omáčky
1/2 lžičky soli /podle chuti /
Postup:
Zelné listy nakrájíme na čtverečky 2x2 cm.Do rozehřátého woku nalijeme olej, vhodíme papričkya chvíli je opékáme. Zvýšíme teplotu a přidáme zelí, zázvor a cibulku. Vše orestujeme a zelí promícháváme prohazováním. Jakmile začne zelí měknout, přidáme ocet a cukr a opékáme další minutu. Pak dochutíme sójovkou a solí a snížíme plamen. Dusíme ještě minutu. Zelí pustí št'ávu a s ostatními ingrediencemi tvoří chutnou tekutinu. Ihned podáváme. Nejlépe s rýží.
Opečené zelí chutná skvěle se sušenými houbami šítaké nebo Jidášovým uchem, předem namočenými ve vodě. Lze přidat i kousky masa.
Ještě jedna zajímavá informace :
V čínské kuchyni je nositelem chuti olej, kdežto sůl se přidává až v závěru vaření a umocňuje chut' potravin.